Noć glazbe i Kava s Bachom je proslava rođendana Johanna Sebastiana Bacha i projekt kojim Glazbena škola Karlovac skreće pažnju javnosti na važnost umjetničkog obrazovanja. Glazbena škola Karlovac, kao kolijevka formalnog glazbenog obrazovanja u Hrvatskoj, u svojoj dugoj tradiciji od 215 godina odgoja i obrazovanja, veliku pažnju poklanja i obrazovanju publike. Poslijeratne generacije mladih nisu sustavno obrazovane u cilju razvijanja ljubavi prema glazbi i naviku posjećivanja koncerata klasične glazbe. Tome doprinosi i smanjena satnica glazbenog odgoja u osnovnim školama, a svega 2% učenika Karlovačke županije pohađa glazbenu školu.

Projektom Noć Glazbe i Kava s Bachom, Glazbena škola Karlovac se već šestu godinu zaredom sustavno bavi edukacijom publike. Tu važnu odgojno obrazovnu ulogu prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao pokrovitelj projekta. Ideja je bila pronaći nove načine i modele kojima se kroz inovacije i edukacije privlače novi posjetitelji, a postojeća publika se kontinuirano educira.

Edukacija je namijenjena svim stanovnicima Karlovačke županije s naglaskom na prometno dislocirana područja koja su bila zahvaćena Domovinskim ratom, u kojima žive nacionalne manjine i područja od posebne državne skrbi.

Metoda edukacije publike je vrlo složen proces koji zahtijeva neformalne načine obrazovanja. Da bi u tome uspjeli, izabrali smo upravo Bachovu glazbu čija genijalnost malo koga ostavlja ravnodušnim. Bachova glazba, osim u izvornom obliku, odlično podnosi moderne obrade popularnih stilova i pretvara se u zabavnu glazbu ugodnu publici koja u svom svakodnevnom životu i životnom okruženju ne prakticira slušanje ozbiljne glazbe.

 

Edukacija se do ove godine odvijala tako da su se sve aktivnosti u projektu prenosile putem live streama u spomenute sredine, pa su tako njihovi stanovnici postali aktivni sudionici projekta čime smo željeli razbiti mit o „ozbiljnosti“ klasične glazbe izvodeći je upravo na mjestima na kojima se ona ne očekuje, približiti je "običnim" ljudima, i tako postepeno educirati novu glazbenu publiku.

Ova web stranica najbolji je način da se u ovom trenutku ne prekida ovaj vrijedan glazbeni pokret koji je do danas okupio gotovo 500 izvođača iz glazbenih škola iz cijele Hrvatske i studente muzičkih akademija, etablirane umjetnike, brojne partnere projekta i sjajnu publiku. Hvala vam svima! 

 

Glazbene škole prijatelji projekta: 

Glazbena škola Vatroslava Lisinskog, Zagreb 

Srednja škola Zlatka Grgoševića, Sesvete

Umjetnička škola Matka Brajše Rašana, Labin 

Glazbena škola Josipa Hatzea, Split

Glazbena škola u Varaždinu 

Glazbena škola Milka Kelemena, Slatina 

Glazbena škola Ivana Matetića-Ronjgova, Pula 

Glazbena škola Franje Kuhača, Osijek 

Glazbena škola Jan Vlašimsky, Virovitica

Muzička akademija u Zagrebu 

Partneri projekta: 

Udruga RUKE, Vojnić 

Grad Ozalj 

GK Ivana Gorana Kovačića, Karlovac 

Gradski muzej, Karlovac 

Slatkovodni akvarij Aquatika 

POU Ogulin 

Caffe bar Papa's 

Lounge bar Catalpa

Caffe bar Ziggy

Cafe bar Amadeus i brojni drugi ugostiteljski objekti